Libelle

Verbinding

De libelle staat symbool voor de verbinding tussen twee werelden. Het zichtbare en het (nog) onzichtbare, dat echter net zo goed meespeelt in het geheel. De libelle maakt een grote verandering door tijdens zijn groei van larve tot insect. Hij wordt hierbij steeds meer wat hij in potentie is. Wanneer de zon op zijn vleugels schijnt dan geeft dat een rijke kleurenschakering. De libelle “danst” over het water. Op het moment dat hij vliegt dan beweegt hij zo snel, dat je hem bijna niet in je blikveld kunt vangen. Behalve op de momenten dat hij even “stilstaat” door als een helikoptertje boven het water te blijven zweven.

Metamorfose

Deze combinatie van beweging en stilstaan vormen samen de dans van het leven. Soms moeten wij als mens even stilstaan, onze gevoelens onderzoeken, om zo dingen te verwerken of om inzichten te krijgen. Dit zorgt voor onze metamorfose. Ofwel dat we blijven groeien, waardoor er een steeds groter deel van onze kleuren zichtbaar wordt.

Op deze manier zie ik ook het therapeutische proces. Soms kan een ervaring of een inzicht tijdens dit proces zomaar leiden tot een grote sprong vooruit. Maar vaak zijn het ook de opeenvolgende stappen die je maakt en die bij elkaar opgeteld de verandering geven. Net zoals de libelle die in fasen van larve tot een prachtig en kleurrijk insect uitgroeit.

Voor mij persoonlijk werkt de libelle als een soort boodschapper op de momenten dat er een positieve verandering op komst is. Ik hoop eraan bij te dragen dat jij in jouw leven met enige hulp van mijn kant een positieve, bruikbare verandering kunt maken.