Lichamelijke en psychosomatische klachten

Psychosomatisch wil zeggen dat je geest (psyche) een rol speelt in de lichamelijke klacht(en) die je hebt. Vaak worden hier ook lichamelijk klachten mee bedoeld waarvoor niet direct een hele duidelijk lichamelijke oorzaak te vinden is. Deze kunnen zich uiten in bijvoorbeeld spanning, pijn en vermoeidheid.

Wanneer je holistisch naar je gezondheid kijkt (je kijkt dan naar de hele mens: lichaam-ziel-geest) dan zie je vaak een bepaalde wisselwerking tussen lichaam en psyche: je welbevinden kan invloed hebben op je lichamelijk functioneren en andersom kan je lichamelijk functioneren invloed hebben op je welbevinden. Wanneer je bij mij komt met een lichamelijke klacht kijken we daarom altijd naar het totale plaatje.

Bij lichamelijke klachten kan de behandeling bijvoorbeeld gericht zijn op vermindering van pijnklachten, vermindering van stressklachten of op het om leren gaan met een beperking.

Een paar voorbeelden op trefwoord: pijnklachten, spanningsklachten, slaapproblemen, piekeren, onbegrepen buikkachten, vermoeidheidsklachten, chronische vermoeidheid (M.E.), fybromyalgie.

Neem vrijblijvend contact op

N.b.: mijn behandelingen zijn geen vervanging van een reguliere behandeling. Het is belangrijk om regulier medisch advies in te winnen als je klachten daarom vragen. Het kan voorkomen dat ik je adviseer eerst je huisarts te bezoeken, of te overleggen met je behandelend arts, alvorens we samen aan het werk gaan.